Lenzen

Je kent ze vast, lenzen, het zijn van die kleine dingetjes die je in je ogen kan stoppen om alles weer scherp te zien. Lenzen zijn dan ook de uitkomst voor personen die wel een sterkte hebben maar liever geen bril dragen. Veel mensen willen namelijk geen bril omdat dit teveel aan zijn of haar uiterlijk verandert of men wil geen bril om een praktische reden, denk daarbij aan het beslaan van een bril.

Wil je dus alles weer scherp zien dan kun je dus heel gemakkelijk voor lenzen kiezen. Lenzen worden in veel sterkte gemaakt, dus in zowel plus als min sterkte. Ook mensen die een cilinder nodig hebben om alles weer goed te zien kunnen voor lenzen kiezen, men kiest dan voor de zo genaamde torische lenzen. Heb je of krijg je leesproblemen ook dan is hier een oplossing voor, je kiest dan voor multifocale lenzen, deze lenzen corrigeren de ogen voor veraf en dichtbij.

Welke lenzen kies je

Ten eerste wil je aan lenzen gaan beginnen dan dien je deze eerst door een deskundige op lenzen gebied te laten aanmeten. Voor het aanmeten van lenzen kun je een bezoekje brengen aan een lensspecialist of optometrist. Deze zal door middel van een oogmeting de juiste sterkte kunnen bepalen die je in je lenzen nodig hebt om alles weer goed te zien. Ook zal de lensspecialist of optometrist je kunnen vertellen welk type lens en welk materiaal van de lens het beste voor je is. Een lens moet namelijk voldoende zuurstof doorlaten en de hele dag goed vochtig blijven zodat je geen last krijgt van droge ogen tijdens het dragen van je lenzen.

Er zijn verschillende lenzen te bestellen, je hebt zowel zachte daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daarnaast zijn er ook nog harde lenzen verkrijgbaar hier kun je vaak een hele lange tijd mee voor uit. Draag je lenzen dan is het wel belangrijk dat je je ogen regelmatig laat controleren door de lensspecialist of optometrist zodat deze de gezondheid van je ogen goed in de gaten kan houden en kan bepalen of de sterkte van je lenzen nog goed is. Draag je lenzen waar van de sterkte niet meer bij je ogen past, dan kun je last krijgen van onzuiver zicht en sommige mensen krijgen zelfs last van hoofdpijn.

Lenzenvloeistof

Draag je lenzen dan dien je de lenzen ook goed te onderhouden. Je moet lenzen altijd goed bevochtigen, afspoelen, reinigen en desinfecteren om deze voor lange tijd te kunnen dragen. Er is één soort lenzen waar je geen lenzenvloeistof voor hoeft te gebruiken en dat zijn de daglenzen. Dit komt omdat daglenzen namelijk per stuk zitten verpakt in een houdertje waar al lenzenvloeistof in zit. Je pakt dus elke dag een nieuw paar daglenzen uit de met folie afgesloten houdertjes.